Wandelen door het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg: bekijk onze tips!

26-02-2021

De Sint-Pietersberg is een natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Dit maakt het een populaire bestemming voor wandelaars! Graag delen wij twee van onze favoriete wandelroutes.

Vanaf Dormio Resort Maastricht sta je zo midden in de prachtige natuur. Rond de Sint-Pietersberg heb je de keuze uit twee routes: een korte route van ongeveer 5 kilometer of een uitdagende route van bijna 11 kilometer. Deze routes zijn te downloaden op de route app van Natuurmonumenten. Uiteraard printen we de routes ook graag voor je uit, informeer hiernaar bij de receptie.

Ga je een dagje op pad met het hele gezin en wil je de Sint-Pietersberg verkennen met een korte wandeling? Kies dan voor de korte route. Tijdens deze prachtige wandelroute van 5 kilometer maak je een afwisselend ommetje over het Plateau en langs de kalkhellingen.

Vanaf het startpunt kom je al snel aan bij Fort Sint Pieter. Dit fort is ontstaan in de 18e eeuw (1701-1702). Het diende als verdediging van de stad Maastricht voor aanvallen vanuit het zuiden. Eenmaal een stukje verder gewandeld, kom je uit bij een bankje met prachtig uitzicht op het Jekerdal. Vanuit dit punt zie je in de verte de witte Apostelhoeven liggen met haar wijngaarden. Hier kun je genieten van het Jekerdal waar de rivier Jeker door stroomt. Tijdens deze wandeling kom je ook langs de Oehoevallei waar je de grootste uil van Europa kunt spotten. Op de top van de Sint-Pietersberg heb je een prachtig uitzicht over de Maas. Daarnaast zie je Hoeve Zonneberg. Deze hoeve is een rijksmonument uit mergel opgetrokken en het woonhuis dateert uit 1873.

Tip: neem een bal, een spelletje of met mooi weer een picknickleedje mee en geniet gezellig met het hele gezin van het uitzicht.

Vanaf dit hoogtepunt vervolg je de wandeling in de richting van Hoeve Lichtenberg waarbij je langs de kalkhellingen wandelt. De kasteeltoren van Hoeve Lichtenberg is één van de oudst nog zichtbare kasteelrestanten van Nederland. Hierna loop je rustig naar het eindpunt. Onderweg kun je natuurlijk blijven genieten van de prachtige uitzichten, planten en dieren in de omgeving.

Tip: maak een leuke natuurbingo en speur samen naar allerlei leuke dingen uit de natuur!

Houd tijdens deze wandeltocht de groene rechthoekjes aan op het wandelpad. Loop je liever wat langer? Volg dan de lange route die staat aangegeven met de rode pijltjes. Deze route is ongeveer 11 kilometer. Je komt bij deze route naast bovengenoemde bezienswaardigheden ook langs Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. Verder loop je nog België in waarbij je langs een buitenmuur van het gesloopte kasteel Caester komt. Als je dan iets verder omhoog wandelt, kom je uit bij uitzichtpunt Slavante. Hier kun je wederom genieten van het prachtige uitzicht en onder het genot van een kopje koffie of thee heerlijke Limburgse vlaai proeven (als de coronamaatregelen dit toelaten). Hierna kun je rustig doorwandelen naar het eindpunt van deze route en nog genieten van de natuur om je heen.

Deze wandelingen zijn een echte aanrader waarbij je helemaal tot rust kunt komen door de prachtige natuur!

Wandelen door het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg: bekijk onze tips!

Auteur:

Cees Santifort

Graag stel ik mij aan u voor! Mijn naam is Cees Santifort, ik ben werkzaam als Resort Manager bij Dormio Resort Maastricht. In mijn rol als Resort Manager zorg ik er samen met mijn gehele team voor dat u een leuke, geslaagde vakantie heeft. Of dat uw weekendje Maastricht er één wordt om nooit te vergeten. Daarnaast ben ik er voor verantwoordelijk dat we u de hoogste kwaliteit van service en accommodatie bieden: voor jong en oud, voor vakantievierders en de zakelijke gast. Gezelligheid en oprechte aandacht voor uw wensen staan daarbij altijd voorop. Laat het ons weten wanneer u iets mist of wanneer u vindt dat we het beter moeten doen en vertel het anderen wanneer u tevreden was bij ons. Ik hoop u graag (nogmaals) te verwelkomen bij Dormio Resort Maastricht!