Wanneer wilt u op vakantie?

Vlakbij Maastricht: de Dom van Aken

In het Duitse Aken, op slechts een half uurtje rijden van Dormio Resort Maastricht, staat de Dom van Aken. Deze prachtige kerk staat op de UNESCO-werelderfgoederenlijst en is absoluut de moeite waard om te bekijken.

Karel de Grote

De kerk ligt aan de zuidkant van de Katschhof. Aan de noordkant van dit plein vindt u het stadhuis van Aken. De bouw van deze prachtige Paltzkapel, met achthoekige basiliek en koepel, is gestart rond 790 tot 800 na Christus onder keizer Karel de Grote. De inspiratie voor deze dom kwam van de kerken van het oostelijk deel van het Heilig Romeinse Rijk. In 814 werd Karel de Grote begraven in de kapel.

Schatkamer

De schatkamer van de kathedraal is nu van onschatbaar archeologisch, esthetisch en historisch belang. Deze waardevolle schatkamer ligt ten noordwesten van de dom.

Interieur Dom van Aken

Interieur

De dom heeft een prachtige interieur. Een uniek element is de karolingische Paltskapel met de gietijzeren koorhekken. Aan het plafond hangt een prachtige Barbarossaluchter, een prachtige kroonluchter uit de 12e eeuw. Dit was een geschenk van Frederik Barbarossa. In de kerk staat ook een schaalmodel van de fontein in de Sint-Pieter. Verder heeft de Dom van Aken verschillende Karolingische bronzen deuren waaronder de Wolfsdeur.

UNESCO

Het UNESCO-Werelderfgoedverdrag is in 1972 in het leven geroepen om cultureel en natuurlijk erfgoed - met unieke en universele waarde voor de mensheid - beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. De landen die dit verdrag ondertekenden hebben met elkaar afgesproken dat zij zich binnen hun landgrenzen inzetten voor identificatie, bescherming, behoud, toegankelijk maken en het overdragen van cultureel erfgoed aan komende generaties.

Blijf op de hoogte


Schrijf u nu in voor onze Dormio nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van:


  • Onze scherpste aanbiedingen
  • De leukste tips
  • Het laatste vakantienieuws
[alt text]