Duik ondergronds in het
grotten- en gangenstelsel

Duik ondergronds in het
grotten- en gangenstelsel

De grotten van Maastricht Underground


  • Avontuur voor de echte durfal
  • Wandel, fiets of step door de grot
  • Met mensenhanden uitgegraven
  • Gangenstelsel van 80 kilometer lang

Ben je niet bang aangelegd en houd je wel van een uitdaging diep onder de grond? Dan is Maastricht Underground voor jou hét perfecte uitstapje! Combineer je verblijf op Dormio Resort Maastricht met een bezoekje aan dit spectaculaire grotten- en gangenstelsel in Maastricht. Deze ‘underground’ bestaat uit Fort Sint Pieter, Grotten Noord, Grotten Zonneberg en de Kazematten. Bijzonder is dat de grotten en gangen door mensenhanden zijn uitgegraven.

Boek je verblijf in Maastricht
Ontstaan van Underground Maastricht

Ontstaan van Underground Maastricht

In de 18e eeuw hebben mensen de mijngangen gemaakt door mergel te zagen en te hakken uit de oeroude laag zachte kalksteen. De mergel is miljoenen jaren geleden ontstaan door de ophoping van skeletten en schalen van dieren op de bodem van de toenmalige zee. Bijzonder is dat deze fossiele resten tot op de dag van vandaag te zien zijn in de gele mergelstenen op de muren. Dit kilometerslange verdedigingsstelsel is uitgegraven om de vijand ondergronds te benaderen. In de oorlog deed Maastricht Underground dienst als schuilkelder met plaats voor meer dan 25.000 mensen. Er was een ziekenboeg, bakkerij, kapel, waterputten en toiletten.

Maastricht Underground: een ondergronds avontuur

Het labyrint van het grotten- en gangenstelsel telde ooit ruim 20.000 gangen met een totale lengte van zo’n 200 kilometer. Nu is er nog 80 kilometer over. Zonder gids kun je er dus moeiteloos verdwalen. De gangen zitten vol ingekerfde handtekeningen en houtskooltaferelen. Tijdens je bezoek aan de Underground van Maastricht zie je met eigen ogen hoe de Maastrichtse bevolking een toevlucht nam in de uitgestrekte gangen van dit stelsel. Je kunt de diepste geheimen van de Sint Pietersberg zelfs per step ontdekken. Speciaal voor kinderen is er een Kindergrottentocht in de Grotten Noord.

Ontdek meer over Maastricht

Wist je dat...

In de Tweede Wereldoorlog belangrijke kunstschatten, zoals de Nachtwacht, lagen opgeslagen in de grotten van de Sint-Pietersberg?

Wist je dat...
Meer informatie over Maastricht Underground

Meer informatie over Maastricht Underground

Wil je nog meer te weten komen over het grotten- en gangenstelsel? Kijk dan op de website van Maastricht Underground of informeer bij de receptie van Dormio Resort Maastricht naar de mogelijkheden voor een bezoek.

Geniet van een ontspannen verblijf op Dormio Resort Maastricht

Geniet van een ontspannen verblijf op Dormio Resort Maastricht

Na een avontuurlijk bezoek aan het grotten- en gangenstelsel van Maastricht Underground ben je vast wel toe aan wat ontspanning! Boek een comfortabel verblijf op Dormio Resort Maastricht; het meest luxueuze vakantiepark van Limburg! Wil je verblijven in een Kidswoning op het Kidskwartier, een luxe Wellnesswoning met privé sauna of in één van onze andere vakantiewoningen? Ontdek de uitgebreide faciliteiten op ons resort en geniet van een heerlijk verblijf in het bruisende Maastricht. Wij verwelkomen je graag!