Beleef een onvergetelijk verblijf boven op de Dousberg
in het Zuid-Limburgse heuvellandschap

Beleef een onvergetelijk verblijf boven op de Dousberg
in het Zuid-Limburgse heuvellandschap

De Dousberg in Maastricht


  • Vaderlandse geschiedenis uit de Tachtigjarige Oorlog
  • Alles voor een prinsheerlijk verblijf
  • Vakantiewoningen voor 2 tot en met 20 personen

De Dousberg in Maastricht, waarop Dormio Resort Maastricht zich bevindt, is een interessante locatie met vaderlandse geschiedenis. In 1568, de start van de Tachtigjarige Oorlog, verschanste de Spaanse overheerser zich er onder aanvoering van de hertog van Alva om een veldslag tegen de troepen van Willem van Oranje te vermijden. Deze gebeurtenis wordt met trots vernoemd in het elfde couplet van het Nederlandse volkslied Het Wilhelmus:

“Als een prins te paard heb ik Willem van Oranje, met mijn legermacht de veldslag afgewacht met de vermetele tiran, Alva, die, bij Maastricht ingegraven, bang was voor mijn kracht; mijn ruiters zag men draven zeer moedig door het veld.”

Boek je verblijf op de Dousberg

De Dousberg in de Nederlandse geschiedenis

Maastricht wordt genoemd in het Wilhelmus omdat het begin van de Tachtigjarige Oorlog (de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse overheerser) hier begint. Tot drie keer toe heeft Willem van Oranje geprobeerd om de Maas over te steken en daar in gevecht te raken met en door te trekken naar Brussel, de toenmalige hoofdstad van de Nederlanden. De Hertog van Alva had daar geen trek in en negeerde de uitdagingen van Willem van Oranje. Alva keek letterlijk op hem neer: hij zat ‘prinsheerlijk’ op de Dousberg, observeerde de prins en vertikte het om het tot een militair treffen te laten komen.

Boek je verblijf in Maastricht
De Dousberg en Dormio Resort Maastricht

De Dousberg en Dormio Resort Maastricht

Om de Dousberg en haar plek in de Nederlandse geschiedenis eer aan te doen, verwijzen diverse namen op het resort naar de roemruchte periode uit de Tachtigjarige Oorlog. Zo draagt het centrale plein van Dormio Resort Maastricht de naam ’Het Wilhelmus’. Het hotel dat in 2018 aan hetzelfde plein werd geopend, kreeg de naam Dormio Hotel De Prins van Oranje.

Straatnamen boven op de Dousberg

Straatnamen boven op de Dousberg

Diverse straatnamen op ons resort boven op de Dousberg zijn vernoemd naar hoofdpersonen uit de Tachtigjarige Oorlog, met name personen die destijds in de zuidelijke Nederlanden actief waren.

Dukdalf: Duc d'Albe is de Franse naam van de Hertog van Alva.
Pappenheim: Graaf Gottfried Heinrich zu Pappenheim is één van de aanvoerders van de Spaanse Nederlanden.
De Stedendwinger: Frederik Hendrik van Oranje is de zoon van Willem van Oranje. De Stedendwinger is de bijnaam die hij kreeg omdat hij verschillende steden in Zuid-Nederland succesvol heeft veroverd.
Spinola: Spinola werd in 1601 door de Spaanse koning naar Nederland gestuurd en benoemd tot opperbevelhebber van de Zuidelijke Nederlanden.
Perceval: Perceval was één van de ridders van de legendarische koning Arthur.

Prinsheerlijk vertoeven boven op de Dousberg

Prinsheerlijk vertoeven boven op de Dousberg

Wil je ook prinsheerlijk vertoeven boven op de Dousberg? Boek dan een verblijf in één van de heerlijke vakantiehuizen of -appartementen op Dormio Resort Maastricht. Je kunt ook overnachten in een luxe hotelappartement of hotelsuite bij Dormio Hotel De Prins van Oranje. Vanaf deze unieke plek boven op de Dousberg kijk je prachtig uit over de historische grond van de Zuidelijke Nederlanden.