Duik diep in de zoutmijnen
en ontdek de bijzondere historie

Duik diep in de zoutmijnen
en ontdek de bijzondere historie

Zoutmijnen rond Obertraun


  • Ontdek spelenderwijs de bijzondere historie van de zoutmijnen
  • Rondleidingen voor jong en oud
  • Bezoek de zoutmijnen in Hallstatt, Hallein of Altaussee

Obertraun en omgeving staat bekend om zijn indrukwekkende zoutmijnen. In de bergen werd al vanaf de midden-bronstijd zout gewonnen. Zo werden er in de 18e-eeuw zelfs mummies van verongelukte prehistorische mijnwerkers gevonden. Op de plek van de zoutmijnen was zo'n 250 miljoen jaar geleden een enorm meer dat is verdampt. Het zout is opgedroogd en werd later ontdekt en gebruikt. Zout was in die tijd een waardevol handelsgoed en werd ook wel het ‘witte goud uit Oostenrijk’ genoemd.

Tegenwoordig is één van de meest bijzondere uitstapjes van deze regio een bezoek aan de zoutmijnen. In de omgeving van Dormio Resort Obertraun vind je maar liefst drie zoutmijnen die zeker een bezoek waard zijn. Ontdek onze tips hieronder!

Ontdek het resort
Tip 1: De oudste zoutmijn ter wereld in Hallstatt

Tip 1: De oudste zoutmijn ter wereld in Hallstatt

Op slechts 10 minuten vanaf Dormio Resort Obertraun vind je in Hallstatt de oudste zoutmijn ter wereld, de oudste houten trappen van Europa én de zwevende Skywalk op 360 meter boven de grond met een adembenemend uitzicht op het UNESCO-werelderfgoedgebied! De zoutmijn is inmiddels opengesteld voor bezoekers, waar je kunt ontdekken hoe vroeger het zout uit de mijnen werd gehaald.

Avontuurlijk bezoek aan de zoutmijnen van Hallstatt

Gekleed in een overall ga je op ontdekkingsreis terug naar het begin van de zoutmijnbouw zo’n 7.000 jaar geleden. Met de modernste multimediatechnieken zoals 3D-projecties, hologrammen en een bioscoop op 400 meter onder de grond beleef je de geschiedenis van de bronstijd tijdens je verblijf in Obertraun. Je ziet de lange glijbanen waarmee mijnwerkers zich vroeger ondergronds verplaatsten van de ene zoutlaag naar de andere. Glij zelf van één van deze glijbanen af en zie op een snelheidsmeter hoe hard je gaat. De tour wordt afgesloten met een leuk ritje met de mijntrein!

Boek hier je verblijf
Tip 2: Een zoutmijn vol verrassingen in Hallein

Tip 2: Een zoutmijn vol verrassingen in Hallein

De zoutmijn van Hallein in de regio Salzburg was de eerste mijn in de geschiedenis die zijn tunnels voor het publiek openstelde. Deze zoutmijnen hebben een magische aantrekkingskracht op bezoekers vanuit de hele wereld. Het bezoek aan de zoutmijn van Hallein zit dan ook vol verrassingen en is zeker een aanrader tijdens je verblijf in Obertraun! De plek waar ooit het zout uit de mijn werd gehaald, biedt tegenwoordig een spannende ontdekkingstocht voor het hele gezin.

Duik met het hele gezin diep in de zoutmijn onder leiding van eend Sally

Met de mijntrein duik je diep in de kolenmijn van Dürnnberg. Je rijdt door de tunnels naar de eerste mijnwerkersglijbaan. Hiermee glij je snel meer dan 50 meter naar beneden! Vervolgens vaar je over een ondergronds zoutmeer en word je getrakteerd op een indrukwekkende lichtshow. Ondertussen passeer je ook de landsgrens met Duitsland. Een bezoek aan de zoutmijnen in Hallein tijdens je verblijf in Obertraun is een hele belevenis op zich! Tijdens een avontuurlijke dag leer je meer over de historie van het zout en de rijkdom van de bisschoppen in Salzburg. Speciaal voor families met kinderen van 4 tot 10 jaar worden er kinderrondleidingen verzorgd door eend Sally.

Boek je verblijf in Obertraun
Tip 3: De grootste nog actieve zoutmijn van Oostenrijk

Tip 3: De grootste nog actieve zoutmijn van Oostenrijk

In Altaussee, op een klein half uurtje rijden vanaf Obertraun, vind je de grootste, nog actieve, zoutmijn van Oostenrijk. Een bezoek aan deze zoutmijn, ook wel Schattenberg genoemd, is erg indrukwekkend. De zoutmijn bevindt zich in het Stiermarkse deel van het Salzkammergut en biedt onder andere tunnels die uit zuiver zout zijn gehouwen, een Minaralienkammer, een zoutmeer en diverse historische mijlpalen. Helemaal bijzonder is de mystieke St. Barbarakapel, die glinstert in rood, geel en oranje. Dat is een prachtig kleurspel!

Bewonder authentieke collecties uit de oorlogen in de zoutmijn van Altaussee

De zoutmijn van Altaussee heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en werd in 1943 gekozen als opslagplaats voor belangrijke kunstvoorwerpen. Aan het einde van de oorlogen lagen hier meer dan 6.500 schilderijen, beeldhouwwerken, wapens en munt- en juwelencollecties. Een opslagruimte uit die tijd is gerestaureerd en teruggebracht naar de sfeer van destijds. Een bijzonder geheel om te bewonderen tijdens je verblijf in Obertraun!

Boek hier je verblijf
Ontdek de zoutmijnen gekleed in een mijnwerkerspak

Ontdek de zoutmijnen gekleed in een mijnwerkerspak

Tijdens de rondleidingen in de verschillende zoutmijnen is het verplicht om een authentiek mijnwerkerspak te dragen. Dit pak moet je dragen om je kleding te beschermen, het is namelijk erg vochtig in de zoutmijnen.

Tip: het is slechts 7 tot 10 graden in de zoutmijnen. Het is dus zeker aan te raden om warme kleding en stevige schoenen aan te trekken.

Bezoek de zoutmijnen tijdens je verblijf op ons resort

Bezoek de zoutmijnen tijdens je verblijf op ons resort

Vanuit Obertraun kun je de verschillende zoutmijnen goed bereiken. Bij de receptie op Dormio Resort Obertraun kun je meer informatie ontvangen over de zoutmijnen, hoe je er kunt komen en waar je kunt parkeren. Let op: de zoutmijnen zijn te bezoeken voor kinderen vanaf 4 jaar.

Je kunt je ook volop vermaken op ons resort dankzij de uitgebreide faciliteiten. Neem bijvoorbeeld een duik in het zwembad, bezoek ons restaurant of ontspan in het wellnessgedeelte!