Boek hier uw luxe vakantie in Oostenrijk

Indrukwekkende zoutmijnen rond Obertraun

Het gebied rond Obertraun staat bekend om haar zoutmijnen. In de bergen werd al vanaf de midden-bronstijd zout gewonnen. Zo werden er in de achttiende eeuw zelfs mummies van verongelukte prehistorische mijnwerkers gevonden. Op de plek van de zoutmijnen was zo'n 250 miljoen jaar geleden een enorm meer dat is verdampt. Het zout is opgedroogd en werd later ontdekt en gebruikt. Zout was in die tijd een waardevol handelsgoed en werd ook wel het ‘witte goud uit Oostenrijk’ genoemd.

Tegenwoordig is één van de meest bijzondere uitstapjes van het gebied een bezoek aan de zoutmijnen. In de omgeving van Dormio Resort Obertraun vindt u maar liefst drie zoutmijnen die een bezoek waard zijn. Zij zijn te vinden in Hallstatt, Hallein en Altaussee.

De zoutmijnen van Hallstatt

Avontuurlijk bezoek aan de zoutmijnen van Hallstatt

Op slechts 10 minuten vanaf Dormio Resort Obertraun vindt u in Hallstatt u de oudste zoutmijn ter wereld, de oudste houten trappen van Europa én de zwevende Skywalk op 360 meter boven de grond met een adembenemend uitzicht op Unesco Werelderfgoedgebied. De zoutmijn is inmiddels opengesteld voor bezoekers en hier kunt u zien hoe vroeger het zout uit de mijnen werd gehaald.

Gekleed in een overall gaat u op ontdekkingsreis terug naar het begin van de zoutmijnbouw zo’n 7000 jaar geleden. Met de modernste multimediatechnieken zoals 3D projecties, hologrammen en een bioscoop op 400 meter onder de grond beleeft u de geschiedenis van de bronstijd! U ziet de lange glijbanen waarmee mijnwerkers zich vroeger ondergronds verplaatsten van de ene zoutlaag naar de andere. Glij zelf van één deze glijbanen af en zie op een snelheidsmeter hoe hard u gaat. Uw tour wordt afgesloten met een ritje met de mijntrein. 

Boek hier uw verblijf in Obertraun >>>

Indrukwekkende zoutmijn in Hallein

De zoutmijn van Hallein in de regio Salzburg was de eerste mijn in de geschiedenis die zijn tunnels voor het publiek openstelt. Ze hebben een magische aantrekkingskracht op bezoekers vanuit de hele wereld. Het bezoek aan de zoutmijn van Hallein zit dan vol verrassingen! De plek waar ooit het zout uit de mijn werd gehaald, biedt tegenwoordig een spannende ontdekkingstocht voor het hele gezin.

Gekleed in een overall wordt u met de mijntrein diep in de kolenmijn van Dürnnberg meegenomen. Door de tunnels en via verschillende informatiestops leidt de weg naar de eerste mijnwerkersglijbaan. Hiermee glijdt u snel meer dan 50 meter naar beneden. Vervolgens vaart u met een vlot over een ondergronds zoutmeer en wordt u getrakteerd op een lichtshow. Ondertussen passeert u ook de landsgrens met Duitsland. Een bezoek aan de zoutmijnen in Hallein is een belevenis op zich: u heeft een avontuurlijke dag en wordt heel veel wijzer van de historie van het zout en de rijkdom van de bisschoppen in Salzburg. Speciaal voor families met kinderen van 4 tot 10 jaar worden er kinderrondleidingen verzorgd door eend Sally.

Zoutmijnen in Hallein
Zoutmijnen

Bezoek de zoutmijn in Altaussee die nog actief is

In Altaussee vindt u de grootste nog actieve zoutmijn van Oostenrijk. Een bezoek aan deze zoutmijn, ook wel Schattenberg genoemd, is ook erg indrukwekkend! De zoutmijn bevindt zich in het Stiermarkse deel van het Salzkammergut en biedt onder andere tunnels die uit zuiver zout zijn gehouwen, een Minaralienkammer, een zoutmeer en diverse historische mijlpalen. Helemaal bijzonder is de mystieke St. Barbarakapel: de kapel glinstert in rood, geel en oranje en biedt een prachtig kleurspel.

De zoutmijn van Altaussee heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en werd in 1943 gekozen als opslagplaats voor belangrijke kunstvoorwerpen. Aan het einde van de oorlogen lagen hier meer dan 6500 schilderijen, beeldhouwwerken, wapens en munt- en juwelencollecties. Een opslagruimte uit die tijd is gerestaureerd en teruggebracht naar de sfeer van destijds.

Boek nu uw verblijf in Obertraun >>>

Mijnwerkerspak

Tijdens de excursies in de verschillende mijnen is het verplicht om een mijnwerkerspak te dragen. Dit pak moet u dragen om uw kleding te beschermen aangezien het erg vochtig is in de mijn. Tip: in de mijnen is het slechts 7 tot 10 graden, daarom zijn warme kleding en stevige schoenen geen overbodige luxe.

 

Boek hier uw verblijf >>>
Dormio Resort Obertraun

Bezoek de mijnen vanaf Dormio Resort Obertraun

Vanaf het resort in Obertraun is het erg gemakkelijk om de zoutmijnen te bereiken. Bij de receptie kunt u meer informatie ontvangen over de zoutmijnen, de route en over waar u kunt parkeren. Let op: de zoutmijnen zijn te bezoeken voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bekijk hier de actuele openingstijden van de zoutmijnen. Om niet in de rij te hoeven staan, kunt u online alvast een ticket reserveren.

Blijf op de hoogte


Schrijf u nu in voor onze Dormio nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van:


  • Onze scherpste aanbiedingen
  • De leukste tips
  • Het laatste vakantienieuws
[alt text]