Dormio maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site, voor tracking en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen.

Chamonix, wereldhoofdstad van de bergsport

Tussen de Dormio Resorts in Flaine en Vallorcine ligt het stadje Chamonix-Mont-Blanc, meestal kortweg Chamonix genoemd. Het is een stadje in het oosten van Frankrij in het departement Haute-Savoie. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Chamonix aan de voet van de beroemde Alpenreus Mont Blanc. Chamonix heeft plusminus 10.000 inwoners (2011) en is door zijn gunstige ligging in een vallei tussen de bergkammen een drukbezochte toeristische bestemming. Het noemt zichzelf dan ook de ‘wereldhoofdstad van het alpinisme’.

Wintersport in Chamonix

Rondom Chamonix worden veel wintersporten beoefend. Voor de reguliere skiër biedt Chamonix de afdalingen op de bergen Le Brévent en la Flégère met middelzware tot zeer zware pistes. Verblijft u in een vakantiehuis of chalet in Dormio Resort Les Portes de Mont Blanc in Vallorcine of in Dormio Resort Les Portes Du Grand Massif in Flaine? Dan zit u gebakken: u heeft altijd een skilift naast de deur. Bovendien kunt u gratis met de trein naar Chamonix.

 

Chamonix in de zomer

Ook in de zomer valt er vanuit uw vakantiewoning lekker veel te sporten in de omgeving van Chamonix . U kunt er fantastisch wandelen, racefietsen, mountainbiken en paragliden met een meestal verbluffend uitzicht op de toppen van de Mont Blanc. Verder kunt u in dit schitterende Franse Alpengebied verschillende watersporten beoefenen zoals raften, kajakken, kanoën. De omgeving is ruig, maar heeft een lieflijke uitstraling als in het voorjaar en de zomer prachtig in bloei staat.

 

Activiteiten in en rond Chamonix

In en rond Chamonix zijn het hele jaar door leuke sportieve en culturele activiteiten.

Mer de Glace (Zee van IJs)

Deze gletsjer is een echte ‘must see’ aan de noordzijde van de Mont Blanc. Hij is zeven kilometer lang, 200 meter diep en hij beweegt 120 meter per jaar. Het is de op één na langste gletsjer in de Alpen, na de Aletschgletscher. De Mer de Glace is bereikbaar met de tandradbaan Montenvers.

April: Musilac Popfestival

In april vindt het driedaagse Musilac popfestival plaats. Sting, Jamiroquai en andere popgrootheden traden al op in Chamonix. Een bijzonder sfeer in een bijzondere omgeving! 

Juni/juli: Marathon de Mont Blanc

De Marathon de Mont Blanc is een zeer groot trailrunning-evenement over verschillende afstanden. Zeer inspannend en uitdagend in een betoverende omgeving. 

Juli/augustus: Cosmo jazz festival

Het Cosmo Jazzfestival is een uniek muziekspektakel met vele jazzartiesten op bijzondere plekken in het berglandschap. In een weiland, tegen de rotsen of op een gletsjer. Dat levert betoverende plaatsjes en klanken op. 

December: Christmas village

Vanaf de tweede helft van December tot met de laatste dag van het jaar verandert Chamonix in Christmas Village. Een sprookjesachtige kerstmarkt met sneeuwgarantie! Die moet u zien!