Vraag naar vakantiewoningen stijgt explosief

24 januari 2018 - Dormio Investments

Het was de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws. De vraag naar vakantiehuizen in Nederland en in het buitenland is explosief gestegen. Sommige aanbieders zeggen zelfs vrijwel helemaal uitverkocht te zijn.

De forse groei van de vraag naar vakantiewoningen wordt vooral veroorzaakt door de huidige spaarrente van 0 tot 0,3% en een hypotheekrente tussen 1,5 en 2,5%. Dat maakt het (gedeeltelijk) financieren van een recreatiewoning relatief goedkoop en aanzienlijk lucratiever dan een spaarrekening. Het rendement zit daarnaast ook in het feit dat je iets doet dat een relaxed gevoel, frisse lucht, zon, bos en strand oplevert.

 

Verhuur stijgt ook

Aan die groeiende vraag lijkt op de korte termijn geen verandering te komen. Bovendien groeit het aan het aantal toeristen dat een vakantiewoning wil huren de laatste jaren ook fors. Dat is gunstig voor het verhuurrendement. Vakantiegangers vragen daarbij ook steeds meer om luxe en comfort in de vorm van een bubbelbad of sauna in hun huis. Daarom worden er steeds meer luxe woningen gebouwd die aan de vraag kunnen voldoen. Wat dat betreft is zeker in Nederland het aantal verkochte woningen snel gestegen en wordt het aanbod schaarser. Dat zien we bijvoorbeeld ook in Dormio Resort Maastricht. Daar zijn onlangs de laatste huizen en appartementen verkocht. Inmiddels zijn we daar met een nieuwe fase gestart.