Vraag naar vakantiewoningen groeit, aanbod daalt

26 september 2018 - Dormio Investments

De vraag naar vakantiewoningen in Nederland blijft groeien, maar voor het eerst in 10 jaar is het aanbod gedaald. Dat meldde makelaarsvereniging NVM vorige week en werd breed uitgemeten in 'De Telegraaf'.

Het NVM-rapport De Nederlandse markt voor recreatiewoningen - 2018 dat aan de vooravond van de Second Home Beurs in Utrecht verscheen, geeft een goede inkijk in de huidige stand van zaken. Volgens de NVM steeg de gemiddelde verkoopprijs van vakantiewoningen met 6 procent en kwam uit op 148.450 euro. Nog altijd 20.000 euro minder dan in recordjaar 2008.

Regionale verschillen
De NVM ziet wel grote regionale verschillen. Zo is de gemiddelde verkoopprijs op de Waddeneilanden 351.888 euro. In Drenthe is dat krap een ton. In Zeeland nadert de verkoopprijs de twee ton, maar bedraagt de gemiddelde vraagprijs inmiddels 428.471 euro. In heel Nederland is de gemiddelde vraagprijs 184.979 euro. Tegelijkertijd komt een recreatiewoning als investeringsobject vaker in beeld. Afhankelijk van specifieke regionale marktomstandigheden is er vooral vraag in het segment tussen de 250.000 en 500.000 euro. 

Dormio
Dat laatste ziet ook Dormio-CEO Don van Schaik. “Er is geen vraag meer naar goedkope chalets”, zegt hij. “Kwaliteit en duurzaamheid staan anno 2018 bovenaan het verlanglijstje. Een mooi voorbeeld hiervan is Dormio Resort Maastricht, waarvoor wij onlangs de bouwvergunning van 36 zeer luxueuze villa’s ontvingen. Toen dat bekend werd, steeg de verkoop van deze villa’s vanaf 428.000 euro explosief. Het geringe aanbod maakt dat mensen hierin graag willen investeren. Zeker omdat dit voor Nederland een zeer unieke kans is.”

Verhuuropbrengsten
Raymond Hoevenaar, directeur verhuur bij Dormio: “Door onze onderscheidende kwaliteit wordt het merk Dormio steeds sterker. Dat zien we ook in de verhuur terug. In al onze resorts zitten we nu al op, en in veel gevallen zelfs boven, de begrootte verhuuropbrengsten van 2018. Wij concluderen dat ons hoge segment woningen een uitstekend netto rendement oplevert.”

Verwachting
De NVM verwacht dat de vraag naar vakantiewoningen blijft toenemen, terwijl het aanbod verder af zal nemen, met name in het goedkopere segment. De gemiddelde verkoopprijs zal daardoor sterker stijgen.

Vraag naar vakantiewoningen groeit, aanbod daalt

Ander nieuws