Steeds meer gemeenten zetten woonplicht in bij nieuwbouw

12 augustus 2020 - Dormio Investments

Een groeiend aantal gemeenten legt steeds vaker een zelfwoonplicht op. Zij verplichten kopers in hun aangeschafte nieuwbouwwoning te gaan wonen, waarmee de verhuur onmogelijk wordt.

Uit onderzoek van het FD blijkt dat een groep van bijna 20 gemeenten het afgelopen jaar een zelfbewoningsplicht heeft ingevoerd. Daarnaast denken wethouders in andere gemeenten ook na over zo’n maatregel. Het idee achter zelfbewoningsplicht is dat nieuwbouwhuizen toegankelijker zijn voor starters en middeninkomens en dat de komst van beleggers wordt beteugeld.

Verschillen per gemeente
Hoe een gemeente invulling geeft aan de zelfbewoningsplicht verschilt. Zo geldt de woonplicht in Zwolle voor alle nieuwbouwwoningen voor een periode van vijf jaar. Andere gemeenten kiezen er voor om een specifiek deel van de markt aan te pakken. In het Brabantse Nuenen geldt de zelfwoonplicht bijvoorbeeld voor alle woningen onder €200.000. Elders riskeert iemand die koopt om te verhuren, buy-to-let in jargon, een boete van €50.000.

Opkoopbescherming bestaande woningen
Er zijn ook plannen om verder in te grijpen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werkt momenteel aan een voorstel om de zelfbewoningsplicht uit te breiden naar bestaande woningen. Het doel hiervan is ook om goedkope en middeldure woningen zeker de komende drie jaar te beschermen tegen opkoop door beleggers. Vooral in de grote steden is men hier een voorstander van. Dit najaar verwacht de minister een nieuw wetsvoorstel, de zogeheten opkoopbescherming, te kunnen presenteren.

Beleggen in een vakantiewoning
Met een geplande uitbreiding van de maatregelen worden beleggers buitenspel gezet. Investeren in een nieuwbouwwoning om deze vervolgens te verhuren is hierdoor in steeds meer gemeenten niet mogelijk. Een goed alternatief is het beleggen in een vakantiewoning. Middels de verhuur van uw vakantiewoning, verzorgd door Dormio Holidays, ontvangt u maandelijks uw huurinkomsten. Daarnaast heeft u zelf geen omkijken naar het beheer van de woning. In het uitgebreide aanbod van Dormio Investments vindt u hoogwaardig recreatief vastgoed in binnen- en buitenland. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan nu contact met ons op!

Bron: Het Financieele Dagblad

Steeds meer gemeenten zetten woonplicht in bij nieuwbouw

Ander nieuws