Negatieve rente op spaarrekeningen

3 september 2020 - Dormio Investments

De rente bij de bank is al lange tijd historisch laag. Waar sparen vroeger erg aantrekkelijk was, levert spaargeld tegenwoordig nauwelijks iets op.

Vermogende klanten kunnen bij hun bank zelfs geconfronteerd worden met een negatieve spaarrente, waarbij ze moeten betalen om te mogen sparen. Nederlandse banken zoals Rabobank en ABN AMRO hanteren een negatieve rente voor vermogende mensen met meer dan 1 miljoen euro. ING hanteert deze negatieve rente nu zelfs vanaf 250.000 euro, wat betekent dat meer mensen hierdoor getroffen zullen worden. Zodra het saldo boven deze grens uitkomt moet er negatieve rente betaald worden.​

Beleid Europese Centrale Bank
Deze nadelige ontwikkeling voor vermogende mensen komt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie en bepaalt de hoogte van de rente. Zij geeft er de voorkeur aan dat mensen hun geld uitgeven en niet sparen omdat dit beter is voor de economie. Wegens verlaging van de Europese depositorente moeten Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. De kosten worden vervolgens deels doorbelast aan de klanten van de banken.

Aantrekkelijk alternatief: investeren
Om aan een negatieve rente-aanslag te ontkomen overwegen sommigen het geld van de bank te halen, hun hypotheek af te lossen of het geld elders te beleggen. Voor een zorgeloze investering met aantrekkelijk rendement bent u bij Dormio Investments aan het juiste adres! Wij bieden interessante investeringsmogelijkheden in luxe vakantiewoningen op toeristische toplocaties in Europa. Wilt u ook investeren in recreatief vastgoed? Bekijk de investeringsmogelijkheden.

Update 29 oktober 2020:

Ook ABN AMRO verlaagt drempel negatieve rente
Onlangs heeft ABN AMRO aangekondigd om per 1 januari 2021  een negatieve rente door te belasten bij een saldo boven de 500.000 euro. Momenteel rekent de bank een negatieve rente bij vermogens vanaf 2,5 miljoen euro. Bij de Rabobank en ING wordt het tarief berekend per rekening, de ABN AMRO telt echter het vermogen van de bankrekeningen bij elkaar op. Dit betekent dat meer mensen door deze maatregel getroffen zullen worden.

Update 24 november 2020:

Ook SNS, ASN Bank en RegioBank rekenen negatieve rente vanaf maart 2021
Vanaf 1 maart 2021 zullen ook de SNS, ASN Bank en RegioBank negatieve rente op betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen gaan rekenen. Over het gedeelte van het saldo dat hoger is dan 250.000 euro, betalen zowel particuliere als zakelijke klanten een negatieve rente van 0,5 procent per jaar.

Update 12 april 2021:

ING, Rabobank en ABN AMRO verlagen grens negatieve rente
Per 1 juli a.s. verlaagt ING het bedrag waarover klanten een negatieve rente van 0,5% moeten betalen van €250.000 naar €100.000. Het is de eerste Nederlandse grootbank die de lat zo laag legt. Maar ook ABN AMRO verlaagt per 1 juli de drempel naar €150.000. De lat ligt nu nog op een half miljoen. De Rabobank verlaagt de spaarrente en gaat zelfs negatieve rente rekenen voor spaartegoeden van meer dan €100.000. De negatieve rente van -0,5% geldt nu nog voor tegoeden boven de €250.000. Voor rekening- en spaartegoeden tot €100.000 blijft de rente staan op 0,01%. Ook deze aanpassing gaat in per 1 juli. Door de negatieve rente te rekenen proberen banken de schade die de aanhoudende lage rente aanricht iets te verzachten.

Bronnen:
Algemeen Dagblad
Consumentenbond
ING
NU.nl
NU.nl
FD
FD
NOS.nl

Negatieve rente op spaarrekeningen

Ander nieuws