Krapte dreigt op de vastgoedmarkt voor recreatiewoningen

15 juli 2020 - Dormio Investments

Uit het jaarrapport van De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat door het hoge aantal verkochte vakantiewoningen in 2019 het beschikbare aanbod aan recreatiewoningen met meer dan een kwart gedaald is. Door de enorme vraag dreigt krapte te ontstaan op de vastgoedmarkt. In het jaarrapport wordt uitgebreid ingegaan op de marktonwikkelingen over de Nederlandse markt voor recreatiewoningen in 2019 en de aanbodsituatie van 2020. Graag delen we een aantal onderzoeksresultaten met u.

Groter en luxer

Er worden steeds meer grotere woningen verkocht, in 2019 was 20% van de verkochte recreatiewoningen groter dan 100 m2. Daarnaast neemt de vraag naar woningen in het hogere segment, in de prijsklasse van €200.000 tot €1.000.000, toe. Deze onderzoeksresultaten sluiten aan bij de trend dat recreatiewoningen steeds groter en luxer worden.

Krapte-indicator

De zogenoemde krapte-indicator geeft de verhouding tussen het aantal transacties en het aanbod aan. Momenteel komt de krapte-indicator uit op 5.3, dat staat nu nog voor een evenwichtige markt. Echter, wanneer de vraag blijft toenemen zal er krapte ontstaan.

Regionale verschillen

Er heersen echter grote regionale verschillen in de toeristische gebieden in Nederland. Er zijn regio’s met een evenwichtige markt, alsook regio’s waar reeds sprake is van krapte. Regio’s die opvallen zijn:

  • In Drenthe, Flevoland en Limburg is het aantal verkochte vakantiewoningen flink gestegen.
  • Van oudsher zijn de Waddeneilanden de duurste regio van ons land wat betreft de aankoop van een vakantiewoning. Er is hier veel vraag naar woningen maar het aanbod ligt laag. Dit resulteert tevens in zeer hoge prijzen.
  • In de alom populaire badplaatsen aan de kust in Noord-Holland en Zeeland worden veel woningen verkocht. Hier is de vraag naar recreatiewoningen groot, maar het aanbod gering. In Zeeland is er veel vraag uit binnen- en buitenland naar vakantiewoningen in het luxe segment, maar daalt het aanbod het sterkst. Een vakantiewoning staat hier gemiddeld ook het kortst te koop.

Aantal verkochte vakantiewoningen in 2020 stabiel

Ondanks de coronamaatregelen blijft het aantal verkochte vakantiewoningen in de eerste maanden van 2020 stabiel. Er is geen duidelijke afname te zien in het aantal verkopen. Wel is het aantal nieuw aangeboden vakantiewoningen gedaald. Dit duidt er wederom op dat er krapte dreigt te ontstaan op de vastgoedmarkt voor recreatiewoningen.

Ervaringen Dormio Investments

Het merendeel van de onderzoeksresultaten sluit naadloos aan op de ervaringen van Dormio Investments. “Wij herkennen de trends en ervaren ook dat er een steeds grotere vraag komt naar luxere vakantiewoningen van hoge kwaliteit”, aldus Derk Goudberg (Head of Sales Dormio Investments). Dat Limburg een erg populaire regio is voor een vakantiewoning blijkt ook uit de succesvolle verkoop van de vakantiewoningen op Dormio Resort Maastricht.

Nieuw aanbod in Zeeland

Met ons nieuwste project aan de Zeeuwse kust hopen we kopers te voorzien van interessante investeringsmogelijkheden in het hogere segment in een geliefde regio. Dormio Resort Nieuwvliet-Bad biedt een breed aanbod aan recreatiewoningen op loopafstand van de prachtige Noordzeekust.

Bron: De Nederlandse markt voor recreatiewoningen – Jaaroverzicht 2019 - NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen)

Krapte dreigt op de vastgoedmarkt voor recreatiewoningen

Ander nieuws